Πριν μερικά χρόνια έγινε κατορθωτή η παρασκευή ενός σκευάσματος με μορφή γέλης (gel) το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός κατεστραμμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου, διαδερμικά, με τη βοήθεια λεπτής βελόνας, τοπικής αναισθησίας και ακτινολογικής καθοδήγησης (C-arm).
Μέχρι πρόσφατα πιστεύoνταν πως το υλικό αυτό δρούσε ωσμωτικά συγκεντρώνοντας μέσα στον πηκτοειδή πυρήνα μόρια νερού και ανασυγκροτώντας τα διασπασμένα τμήματά του. Ο θεωρητικός αυτός μηχανισμός θα είχε ως λογικό αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του νεύρου που πιέζεται από μια δισκοκήλη. Δυστυχώς όμως τα πρακτικά αποτελέσματα του σκευάσματος αυτού στη θεραπεία μεγάλων δισκοκηλών, στη μέση ή στον αυχένα, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Διαπιστώθηκε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις μικρών δισκοκηλών όπως και στις περιπτώσεις απλής εκφύλισης ενός δίσκου (black disc) υπήρχε πραγματική και πολλές φορές θεαματική βελτίωση της συμπτωματολογίας (οσφυαλγίας ή αυχεναλγίας).

Θεραπεία MAST (Modic Antibiotic Spine Therapy)

Το μυστήριο αυτό, δηλαδή το γιατί το gel δρούσε μόνο σε εκφυλισμένους δίσκους και σε μικρές κήλες και όχι σε μεγαλύτερες κήλες, ήρθαν να φωτίσουν εμμέσως πλην σαφώς, δύο πρόσφατες Ευρωπαϊκές μελέτες (Research Department of the Spine Center of Southern Denmark, University of Southern Denmark, Odense) οι οποίες έδειξαν ότι το 46% των ασθενών που πάσχουν από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην περιοχή της οσφύος φιλοξενούν μέσα στον πάσχοντα δίσκο ένα αναερόβιο μικρόβιο (το Propionibacterium acnes) μόνο του (43%) ή σε συνδυασμό με ένα δεύτερο αερόβιο μικρόβιο (7%).
Η παρουσία του αναερόβιου αυτού μικροβίου καθορίζει ως ένα βαθμό την εμφάνιση οστικού οιδήματος (αλλοιώσεις τύπου Modic I) στα παρακείμενα σπονδυλικά σώματα γεγονός που μπορεί να διαπιστωθεί σε ειδικές ακολουθίες της μαγνητικής τομογραφίας.
Η μακροχρόνια (διάρκεια 100 ημερών) από του στόματος θεραπεία με ειδική αντιβιοτική αγωγή (θεραπεία MAST: Modic Antibiotic Spine Therapy ) κατάφερε να οδηγήσει σε ύφεση ή ακόμα και πλήρη εξάλειψη των χρόνιων ενοχλημάτων κάποιων ασθενών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Από τα παραπάνω φαίνεται λοιπόν πως η δράση του ενδοδισκικού gel μάλλον οφείλεται στην τοπική αντιμικροβιακή δράση του εμπεριεχόμενου οινοπνεύματος παρά στις ωσμωτικές του ιδιότητες. Το γεγονός αυτό το καθιστά φυσικά, ιδανικό σαν σκεύασμα για την τοπική θεραπεία τόσο της χρόνιας οσφυαλγίας όσο και της χρόνιας αυχεναλγίας χωρίς ριζιτικό πόνο στα άκρα αφού η έγχυσή του στον πάσχοντα δίσκο κατά κάποιο τρόπο τον «αποστειρώνει» από τα αναερόβια μικρόβια που έχουν εκεί κατασκηνώσει.

Θεραπεία MAST και Δισκοπλαστική

Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεραπειών θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους και να επιτύχει τη θεραπεία του ασθενούς γρηγορότερα από ότι η καθεμιά από μόνη της.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεραπειών (Δισκοπλαστική και θεραπεία MAST ) ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποφυγή ενός μεγάλου χειρουργείου όπως είναι η σπονδυλοδεσία σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, χωρίς ισχιαλγία ή μηραλγία. Ο συνδυασμός όμως αυτός δεν έχει επί του παρόντος ένδειξη σε ασθενείς με ριζιτικό πόνο στο πόδι ή στο χέρι αφού οι καταστάσεις αυτές απαιτούν χειρουργική αποσυμπίεση (Μικροδισκεκτομή , πεταλεκτομή, τρηματεκτομή κτλ) και ενδεχομένως ταυτόχρονη σταθεροποίηση με σπονδυλοδεσία.

Ο καθορισμός των ενδείξεων και η εφαρμογή της εξειδικευμένης αυτής θεραπείας θα πρέπει να γίνεται πάντοτε, μετά τη διενέργεια πρόσφατης μαγνητικής τομογραφίας της πάσχουσας περιοχής, από ειδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, αφού η πιθανότητα διαφυγής του gel προς τους νευρικούς σχηματισμούς είναι μικρή μεν αλλά υπαρκτή, με δυσάρεστες ενδεχομένως συνέπειες.