Ο Γεώργιος Δημογέροντας εν ώρα εργασίας

Ο Γεώργιος Δημογέροντας εν ώρα εργασίας

Πως να επιλέξετε χειρουργό σπονδυλικής στήλης

Πονάτε πολύ και έχετε αρχίσει να σκέφτεστε την εγχείρηση σπονδυλικής στήλης για να νιώσετε επιτέλους ανακούφιση, αλλά φοβάστε τις συνέπειες; Συνήθως αυτή την εγχείρηση την επιλέγουν ασθενείς οι οποίοι έχουν δοκιμάσει πολλές συντηρητικές θεραπείες, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

Βασικό λόγο αποτυχίας αυτών των επεμβάσεων αποτελεί η λανθασμένη διάγνωση. Ο κατάλληλος χειρουργός σπονδυλικής στήλης αυξάνει τις πιθανότητες ορθής διάγνωσης και επομένως επιτυχούς επέμβασης. Για να βρείτε, λοιπόν, έναν καλό χειρουργό σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω παραμέτρους:

1.  Αυτού του είδους η επέμβαση είναι, τις περισσότερες φορές, απόφαση του ασθενούς και σπάνια είναι μονόδρομος. Μόνο εσείς γνωρίζετε πόσο πολύ πονάτε και η απόφαση να προχωρήσετε σε χειρουργείο είναι αποκλειστικά δική σας.

Ο ρόλος του νευροχειρουργού (χειρουργός σπονδυλικής στήλης), είναι να σας ενημερώσει για τις επιλογές σας, τη δυσκολία καθώς και τους κινδύνους, αλλά και τα οφέλη μιας τέτοιας επέμβασης. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε έναν χειρουργό ο οποίος θα σας παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε και θα σας βοηθήσει να πάρετε την απόφασή σας.

2.  Ασθενείς συχνά ρωτούν αν πρέπει να επιλέξουν νευροχειρουργό ή ορθοπεδικό για αυτή την επέμβαση. Αν και οι δύο αυτές ειδικότητες εστιάζουν σε διαφορετικούς, μεταξύ τους, τομείς και οι δύο έχουν την εξειδίκευση που απαιτεί αυτή η επέμβαση.

3. Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι η εμπειρία του νευροχειρουργού ή του ορθοπεδικού στη συγκεκριμένη επέμβαση. Για να ενημερωθείτε πόσο έμπειρος είναι ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης, απλά θέστε του συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως:

– Πόσες φορές έχει πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επέμβαση; Όσες περισσότερες φορές την έχει επαναλάβει, τόσο μεγαλύτερη εμπειρία έχει. Ωστόσο, εάν ο γιατρός προτείνει κάποια περίπλοκη επέμβαση η οποία δεν λαμβάνει χώρα συχνά, τότε είναι λογικό και αναμενόμενο να μην την επαναλαμβάνει και ο ίδιος συχνά.

– Ποιο είναι το προσωπικό του ποσοστό επιτυχίας για τη συγκεκριμένη επέμβαση;

Σε περίπτωση που ο γιατρός διστάζει να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, ίσως χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιον άλλο. Ο έμπειρος χειρουργός σπονδυλικής στήλης που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, δε νιώθει να απειλείται από τέτοιες ερωτήσεις και σέβεται το ενδιαφέρον σας για ενημέρωση.