Απεικόνιση διήθησης μικρών αρθρώσεων

Διήθηση μικρών αρθρώσεων

Οι μικρές σπονδυλικές αρθρώσεις βρίσκονται ανά ζεύγη μεταξύ δύο γειτονικών σπονδύλων και συμμετέχουν στις κινήσεις κάμψης, έκτασης και στροφής των σπονδύλων.

Απεικόνιση μικρών σπονδυλικών αρθρώσεων

Η μέθοδος της διαδερμικής διήθησης των αρθρώσεων αυτών πραγματοποιείται τόσο για διαγνωστικούς λόγους, για την εντόπιση μιας άρθρωσης που πάσχει και προκαλεί πόνο καθώς και για θεραπευτικούς λόγους, για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του πόνου.

Μέθοδος

Η τεχνική αυτή δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Ο ασθενής τοποθετείται μπρούμυτα στη χειρουργική τράπεζα. Η περιοχή της σπονδυλικής στήλης που πάσχει αποστειρώνεται και διηθείται με τοπικό αναισθητικό. 

Ακολουθεί η εισαγωγή μιας μακριάς και λεπτής βελόνας η οποία με τη βοήθεια φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm) προσεγγίζει το σημείο που περνά ο αισθητικός νευρικός κλάδος που νευρώνει την άρθρωση. Στο σημείο αυτό χορηγείται μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού φαρμάκου. Εάν διαπιστωθεί μεταβολή του πόνου τότε χορηγείται τοπικό αναισθητικό παρατεταμένης δράσης και διάλυμα κορτιζόνης. Εάν δεν διαπιστωθεί βελτίωση του  πόνου του ασθενούς τότε η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και στις γειτονικές αρθρώσεις μέχρι να εντοπιστεί η πάσχουσα άρθρωση.

Αποτελέσματα

Η διήθηση της πάσχουσας άρθρωσης έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού ο πόνος μπορεί να υφεθεί πλήρως και σε μόνιμη βάση. Στην αντίθετη περίπτωση η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί δύο και τρεις φορές χωρίς επιπλοκές ενώ στις περιπτώσεις που τα αποτελέσματα είναι παροδικά εφαρμόζεται η μέθοδος της καυτηρίασης με ραδιοσυχνότητες (Radiofrequency ablation).