Δισκοπλαστική με GelStix

Η δισκοπλαστική αποτελεί μια από τις πιο μοντέρνες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας της οσφυαλγίας χωρίς ισχιαλγία, της ραχιαλγίας και της αυχεναλγίας που οφείλονται σε δισκοπάθεια (εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου, black disc) χωρίς δισκοκήλη.

Συνιστάται στη διαδερμική τοποθέτηση ενός έως τριών εμφυτευμάτων υδρογέλης (GelStix) σε στερεή μορφή στο εσωτερικό του εκφυλισμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου της μέσης, της ράχης ή του αυχένα.

Τεχνική

Η τεχνική εφαρμόζεται σε οργανωμένη χειρουργική αίθουσα αφού απαιτούνται συνθήκες ασηψίας και αντισηψίας για την αποφυγή επιμόλυνσης.

Το ενδοδισκικό ζελέ χορηγείται με τη βοήθεια μιας ειδικής σύριγγας, διαδερμικά, (δηλαδή χωρίς τομή στο δέρμα), στο εσωτερικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχει καθοριστεί με τη βοήθεια της κλινικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας.Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εντοπίζεται με τη βοήθεια φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm).

H τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δεν απαιτεί γενική αναισθησία παρά μόνο τοπική αναισθητοποίηση του δέρματος με ένα τοπικό αναισθητικό (π.χ. ξυλοκαίνη).

Για την χορήγηση στους οσφυϊκούς και στους θωρακικούς δίσκους ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) αφού η προσέγγιση γίνεται οπισθοπλάγια. Για την χορήγηση στους αυχενικούς δίσκους ο ασθενής ξαπλώνει ύπτια (ανάσκελα) και με μικρή υπερέκταση της κεφαλής αφού η προσέγγιση γίνεται προσθιοπλάγια.

Στους θωρακικούς δίσκους αρκεί η τοποθέτηση 2 εμφυτευμάτων ενώ στους οσφυϊκούς δίσκους μπορεί να τοποθετηθούν από 2 έως και 3 εμφυτεύματα.

Η συνολική διάρκεια της μεθόδου είναι 20 λεπτά.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και αρκετά ικανοποιητικά στην πλειοψηφία των ασθενών με οσφυαλγία, ραχιαλγία ή αυχεναλγία. Η αποτελεσματικότητά της φαίνεται πως αυξάνει με την παράλληλη έναρξη θεραπείας MAST όπου ενδείκνυται. 

Συνήθως δεν απαιτείται εισαγωγή στο Νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του με οδηγίες για αποφυγή καταπόνησης της μέσης επί δεκαπενθήμερο και έναρξης φυσιοθεραπευτικής αγωγής.